Σε αφανισμό οδηγούνται οι βιοτεχνίες υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

Σε αφανισμό οδηγούνται οι βιοτεχνίες υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

Αρ. Πρωτ. 12792/08.07.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

                                                           

Σβήνουν δυο από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η υποδηματοποιία και τα δερμάτινα είδη, μετά την εισβολή τουρκικών και κινέζικων προϊόντων στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η εγχώρια παραγωγή έχει καταρρεύσει με το 80% των υποδημάτων, που πωλούνται στην Θεσσαλονίκη, να προέρχονται από την Κίνα και μόλις το 10% να κατασκευάζονται στην χώρα μας. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και οι βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 χρόνων εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης.

Οι περισσότερες βιοτεχνίες είτε κλείνουν, είτε μετατρέπονται σε οικοτεχνίες και φυτοζωούν. Εξαίρεση μόνο αποτελούν οι εταιρείες που επενδύουν σε επώνυμο προϊόν και εξωστρέφεια. Οι παραγγελίες είναι μειωμένες και οι παραγωγικές επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμη σε λειτουργία είναι ελάχιστες. Η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής πλήττει την βιωσιμότητά τους, με αποτέλεσμα το λουκέτο να είναι η μοναδική λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να τονωθούν οι κλάδοι της υποδηματοποιίας και παραγωγής δερμάτινων ειδών, που οδηγούνται σε αφανισμό;

Απάντηση Υπουργείου